често задавани въпроси
Имате ли проблеми? Нека ви помогнем максимално. Можете да намерите отговорите в този списък с често задавани въпроси и ако не намерите това, което търсите, изпратете ни имейл на support@timeteccloud.com и ние ще бъдем там с вас.
По общи въпроси
В Лиценз на потребителя
Услуги и функции
При интегриране на TimeTec Leave & TimeTec TA
На Заплащане
В процес на съдебно дело
При прекратяване
На Support
За съхранение на данни
 По общи въпроси
1.  Налице ли е местната подкрепа за TimeTec решение?

Да. TimeTec има повече от 200 оторизираните препродавачи на около 120 страни. Можете да се свържете с нас чрез електронна поща, Skype, GoogleTalk за 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и е целогодишна.

2.  Къде е мястото на TimeTec Solution сървър?

В момента платформата TimeTec се намира в Западна Калифорния, Съединени американски щати.

3.  Смятате ли, създаде своя собствена платформа за облак, или да работите с трета страна оператор?

TimeTec в момента работи с Amazon EC2, който действа като наш доставчик платформа облак.

4.  Каква е гаранцията за непрекъсната работа за TimeTec?

Моля, кликнете тук за повече информация.

5.  Как безопасно е моите данни на вашия облак?

Не се притеснявайте, ние разполагане на необходимите предпазни мерки, за да запазите вашите данни безопасно и имаме достатъчно планове за възстановяване, които да управляват данните си в нашия облак.

6.  Трябва ли да изпълнява системни изисквания за използване TimeTec Оставете?

За щастие, не. TimeTec Оставете работи с всички браузъри, както и всички мобилни устройства.

7.  Къде мога да купя TimeTec Оставете? Ако аз съм в чужбина, все още мога да използвате вашия продукт?

В този облак епоха, стига да имате връзка с интернет, нашият продукт е там и може да контролира нещата, въпреки че сте далеч.

8.  Дали TimeTec Оставете на разположение в моя регион?

Да, това е, защото TimeTec Оставете е облак база система, тя е на разположение в интернет по всяко време, достъпни по целия свят.

9.  Синхронизирането на данни между приложението TimeTec и мрежата се осъществява мигновено?

Определено! Ако обаче не сте сигурни дали се случва каквото и да е синхронизиране, опреснете екрана и воала!

10.  Трябва ли да купя приложение TimeTec или има ли покупка в него?

Приложението TimeTec може да се инсталира безплатно от iOS и GooglePlay, но можете да го използвате само в пълна степен, когато се абонирате за решения от TimeTec като TimeTec TA или TimeTec Leave.

11.  Каква е средната продължителност, необходима за реализацията на TimeTec?

Зависи от това колко служители има вашата компания и колко е сложна вашата политика на отпуск, правила за начисляване, ограничения и т.н. Можете да го направите в рамките на часове или за по-голяма организация, което може да отнеме повече време. Не е нужно да се притеснявате, защото екипът за поддръжка на TimeTec винаги ще бъде там, за да ви помогне.

 В Лиценз на потребителя
1.  Каква е причината за таксуването на TimeTec Оставете блок от 10 потребители, вместо да преброите лиценза с точния брой потребители, за да намалите разходите за внедряване?

Оборотът на персонала никога не е постоянен и винаги се променя в компания. Начисляването на индивидуален лиценз за всеки нов персонал е тромава, защото трябва да преминете през TimeTec Оставете лицензионния абонамент и платежния процес, преди той / тя да може да бъде регистриран в системата, или ще трябва да отмените лиценз за потребител, ако той / тя беше подал оставка. Зареждането на 10 потребители на блок от лицензи за потребители ще гарантира, че дадена компания има някои резервни лицензи, които да бъдат използвани по всяко време. Таксата за абонамент за лиценз TimeTec Leave е само USD2 на потребител на месец, сравнително ниска на пазара и минимум 10 потребители като единица групов лиценз само за да оправдае нашата инвестиция и ангажимент да осигурим висококачествена и надеждна система за вас.

2.  Ако компанията ми има абонаментен платежен цикъл от една година, а в средата на годината наемаме нов персонал и оставаме свободни потребителски лицензи, мога ли да си купя нов лиценз за потребителска група и все още да се синхронизирам с моя платежен цикъл?

Да, можете да се абонирате за нов лиценз за потребителска група по всяко време и да го синхронизирате до датата на изтичане (изчислена месечно) от платежния Ви цикъл. Ще бъдете таксувани според оставащите месеци от съществуващата дата на валидност. Напротив, ако искате да намалите Лиценз за потребителска група поради намаляване на персонала, можете да се отпишете и да получите възстановяване, намалена с административната такса от 10 USD и банковата такса.

Забележка: Отстъпката за срока на абонамента не е приложима за допълнителен абонамент за лиценз за група потребители между цикъла на фактуриране.

3.  Мога ли моите безплатни пробни данни да бъдат прехвърлени в моя абониран профил, за да се спестят повтарящи се задачи при настройка на системата и въвеждане на данни?

Определено. Нашата система е създадена, за да позволи мигрирането на безплатни пробни данни към абонамента, за да се избегне повтарящото се въвеждане на данни и настройка на системата.

 Услуги и функции
1.  Мога ли да получа незабавно известие, когато служителите подават заявление отпуск?

Да. Началници ще получат известие за предаване, а също и електронна поща за всички отпуск приложения.

2.  Как мога да направя одобрение молба отпуск?

Просто проверете искане чрез приложението TimeTec отпуск или уеб и одобрява. Подробности за отпуск и списъка на одобряващи са на разположение за справка.

3.  Дали съм в състояние да видите резервирани листа от други служители?

Да. Всички листа ще бъдат показани в календар за служителите гледка.

4.  Поддържа ли системата внос на персонал "отпуск и баланс?

Да. Можете да импортирате текущия отпуск и баланс и да го импортирате в TimeTec Leave using xls файл.

 При интегриране на TimeTec Leave & TimeTec TA
1.  Може ли TimeTec Leave да бъде достъпен със същите пълномощия като на TimeTec TA?

Можете да се абонирате със същия профил на собственик както за TimeTec TA, така и за TimeTec Leave. Проучването може да бъде активирано в настройките на администратора на Моят акаунт, под фирмено> фирмен профил. Потребителите също така ще могат да използват едни и същи идентификационни данни за вход за двете приложения.

2.  Ще можем ли да споделим информацията за компанията и потребителя, ако използваме TimeTec TA и TimeTec Leave?

Определено! Информацията за фирмите, структурата на организацията, типовете отпуски ще бъдат споделени в тези две приложения, така че не е нужно да ги зададете отново. Въпреки това, за потребителския акаунт, ще трябва да зададете на вашите потребители системата на правилното приложение, за да могат да използват решението.

3.  Щеше ли листата, приложени чрез TimeTec Leave, да бъдат отразени в графиците за дежурства и графиците, конфигурирани в TimeTec TA?

Да, одобрените листа ще бъдат видими в Прегледа на "Състав" на TimeTec TA; както в уеб, така и в мобилното приложение.

Въпроси относно модула AppTop напускане на AppTo (потребителска гледна точка)
1.  Какво представлява пай таблицата на началната страница и ще се промени ли в съответствие с отпуската ми?

Пиковата диаграма представя вашите общи отпуски за всички видове отпуски в текущата година. Всеки усвоен от Вас отпуск ще бъде приспаднат от вашето салдо и текущото Ви салдо ще бъде отразено съответно в диаграмата.

2. Мога ли да кандидатствам за отпуск директно от началната страница на приложението?

 Да. Докоснете иконата + в горната дясна част на страницата. Но ще ви бъде по-удобно да използвате приложението TimeTec Leave App на вашия смартфон. Ако не сте инсталирали такъв, сега е подходящият момент да го направите. Приложението е налице в iOS и Android, просто въведете TimeTec Оставете и изтеглите безплатно.

3. Има ли календарна функция в приложението, където мога да имам преглед на отпуската на всеки?

Функцията "Календар" ще бъде налична във втората версия на приложението TimeTec Leave. TimeTec Leave е предназначен да има различно ниво на достъп за всяко лице, така че да можете да видите само на базата на вашето ниво на достъп. Във всеки случай, ние ще ви държим актуализирани скоро в календарната функция, така че останете настроени!

4. Какво ще се случи, след като съм прекарал всичките си листа?

Няма да имате право да кандидатствате за допълнителен отпуск. Все пак можете да кандидатствате за неплатени листа, което също е налице при избор на тип отпуск и трябва да върви в същия процес на одобрение, както при другите видове листа.

5. Мога ли да настроя профил директно от приложението TimeTec Leave App?

Настройването на профила може да се извърши само в уеб портала, тъй като има много подробности, които администраторът трябва да се погрижи да не допусне никакви грешки при внедряването на системата. Ето защо настройката се препоръчва да се извършва на по-голям екран, отколкото на компютър, а не на смартфон с малък екран.

6. Мога ли да променя снимката на потребителския ми профил или всяка друга информация, например адреси в AppTime LeaveTime?

Промяната на информацията за профила може да се извърши само от администратора, тъй като TimeTec Leave е система на компанията и цялата информация в TimeTec Leave трябва да следва информацията в трудовите ви записи. Всяка промяна в информацията трябва да преминава през човешки ресурси и одобрение от вашия ръководител.

7. Мога ли да променя паролата си в приложението TimeTec Leave App?

Функцията Forgot Password ще бъде достъпна във втората версия на приложението TimeTec Leave. Досега можете да промените паролата си в мрежата. Ние ще ви информираме за най-новите разработки. Остани настроен!

8. Има ли нещо, което мога да направя в App, за да получа моето одобрение за отпускане по-бързо?

О да! Можете да програмирате одобрителя си на страницата с подробности за приложението и вашият одобрител ще бъде уведомен незабавно. Ако обаче забавянето е причинено от одобрителя ви, нищо не може да направи системата, но можете да го повикате лично, за да ускорите процеса.

9. Ще получа ли уведомление, ако отпускът ми е одобрен / отхвърлен?

Да. Ще получите както уведомление за приложението, така и имейл, след като вашият отпуск бъде одобрен или отхвърлен.

10. Ще продължа ли да получавам известие, ако изляза от приложението?

Да. Докато мобилният ви телефон е свързан към интернет, вие ще го получите.

Въпроси за TimeTec Оставете уеб модула (Административна гледна точка)
1. Напускане на App TimeTec спира да работи (вече е вход), когато променях паролата си в TimeTec Leave web. Това нормално ли е? Ако е така, какво трябва да направя?

Да. Това се дължи на проверката на сигурността на приложението. С други думи, приложението установи, че паролата ви е променена, и за да останете в профила си в приложението, ще трябва да въведете новата си парола.

2. Промяната на паролата на TimeTec Leave засяга други решения, за които съм се абонирал, като например TimeTec TA?

Да. Решението TimeTec използва метода за единичен вход за удостоверяване на потребителя. Следователно, след като промените паролата си във всяко приложение, то ще се отрази и върху други приложения.

3. Ще може ли потребителят да види точно какво може да получи администраторът в рамките на TimeTec?

Не. Администраторът ще може да преглежда модула за одобрение, на който няма достъп на потребителя.

4. Какви са разликите между профила на администратор и потребител в TimeTec Leave?

Администраторът ще може да настрои настройките за отпускане на компанията, да измени потребителските надбавки за отпуск, балансите и т.н. Освен това, ако администраторът е и един от одобрителите на персонала, той ще може да направи одобрение за отпуск. От друга страна, потребителят в отпуск TimeTec ще може да кандидатства / отменя отпуск, да разглежда своите отпуски и салда, календар и т.н.

5. Защо има опцията да се начислява ДДС / невъзстановима и платена / неплатена под " Добавяне на тип отпуск" ? Нямат ли термините грубо едно и също нещо?

Отпуск за отпускане на работа е, когато вашият отпуск се състои от определен баланс, например годишен отпуск. Отпускът, подлежащ на отнемане, е вид отпуск, който не се състои от балансова сума, например отпуск по майчинство. В зависимост от политиката на компанията, можете да зададете кой отпуск трябва да се счита за платен или неплатен. Нека да разгледаме един прост пример: Компанията има ограничение по отношение на размера на отпуск за спешна помощ, като по този начин спешният отпуск е приспаднат и може да бъде означен като неплатен. Отпускът по майчинство обаче се счита за непризнат и платен отпуск.

6. Каква е функцията на Цветовата референция под Add Leave Type и защо е толкова важно?

Цветът е с цел лесна справка, когато разглеждате диагоналната диаграма на началната страница и календара.

7. Забелязах грешка, подадена в "Напускане", мога ли да редактирам предполагаемата грешка и действието ще влезе в сила веднага?

Да. Всички редактирани настройки ще влязат в сила веднага след записването.

8. Има ли начин да отменя действията си в "Отвори настройки", ако случайно го изтрих?

За съжаление не. Ще трябва отново да създадете Правилата за отпускане или за отпуск. Моля, имайте предвид, че при изтриване на нещо ще се появи съобщение за потвърждение.

9. Забелязах празник за внос в раздела "празник", каква точно е тази функция и дали се отнася за всяка страна?

Можете да импортирате празниците, които сме подготвили въз основа на вашата страна, и ви спестява време да не ги добавяте ръчно. Освен това работим много усилено, за да актуализираме списъка.

10. Мога ли да настроя ръчно ваканционния период, ако не искам да зависим от функцията "Импорт почивка"?

Да. Просто изберете датата (ите) и въведете името на празника.

 На Заплащане
1.  Не вярвам на онлайн плащане. Мога ли да използвам други начини на плащане?

Да. Можете да платите в нашия местен оторизиран дистрибутор. Ние ще се активира абонамента си сметка, след като получим плащане от местния дистрибутор.

2.  Аз предпочитам да плащат в местна валута, какво трябва да направя?

Ние таксуваме абонаментни такси в щатски долара. Ако бихте искали да плащат с помощта на местна валута, може да изберете да платите с нашите местни упълномощени дистрибутори. Но общата сума ще се основава на тогавашния курс на местна валута спрямо долара.

3.  Трябва ли да плащат банкови такси, когато се направи онлайн плащане за вас?

Не, ти просто трябва да се плати на точната сума на фактуриране.

 В процес на съдебно дело
1.  лесно да се запишете за сметка на съдебен процес ли е?

О да! Трябва само да се регистрирате на нашия уеб сайт и да попълните няколко важни подробности и вие сте добре да отидете. Тъй като все още разработваме TimeTec Leave, първо можете да изпратите своята регистрация. Ще ви актуализираме, когато заявлението е налице за пробен период.

 При прекратяване
1.  Дали съм в състояние да получите възстановяване, когато моята фирма иска да прекрати абонамента му?

Да, можете да получите възстановяване на неизползвания абонамент изчислява чрез месеца минус таксите за прилагане на 10 щатски долара и банкови такси.

Ако вашият абонамент бе отделено на нашия местен упълномощен дистрибутор, вие трябва да ги информира за да ви помогне да прекрати абонамента си и вие трябва да получите възстановяването на средствата от тях.

2.  Мога ли да извлека данните за фирмата си, когато фирмата ни реши да прекрати абонамента за TimeTec Leave Solution?

Да, ние ще Ви изпратим линк направо регистрирания имейл, за да изтеглите вашите данни в CSV формат. Препоръчително е, че можете да изтеглите съответните данни по време на гратисния период от 45 дни. След гратисния период, ние ще премахне вашите данни от нашия сървър и всяка загуба на данни след този гратисен период е изпълнен със съжаление.

3.  Може ли моята фирма подновите абонамента си, когато тя вече е прекратен?

Подновяване на абонамента ви е на разположение в рамките на 45 дни от гратисен период след прекратяване не бъде одобрена. След това, данните ви ще бъдат премахнати от нашия сървър, а вие трябва да започнете с нов абонамент и мине през всички по системата, създадена процес отново.

 На Support
1.  Как мога да получа техническа помощ за TimeTec Оставете решение?

Пуснете ни имейл на support@timeteccloud.com~~V и бърз отговор от нашия екип по поддръжката е гарантирана. TimeTec поддръжка е на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата, през цялата година.

2.  Аз не съм запознат с TimeTec Оставете Solution. Какво е най-добрият начин за настройка на профила си?

Wizard изпълнение ще бъде там, за да ви помогне. Всичко, което трябва да направите, е да следвате инструкциите и отново ще бъде в състояние да настройка на профила си в нито един момент. Ако във всеки случай вие сте остана, подкрепата е на разположение за помощ.

3.  Искам да разбера повече за TimeTec Оставете Solution. Има ли обучение, което мога да присъства?

Ние ще организира Webinar сесии скоро. Вие сте добре дошли да се присъединят да се разбере повече за решението. Сесията е безплатно, но трябва да запази местата си, преди да се присъедини към сесията. График за заседанията уебинара ще бъдат предоставени най-скоро

 За съхранение на данни
1. Колко време отнема TimeTec Keep данните ми за отпуск?

TimeTec Leave запазва вашите данни за отпуск за общо 5 години; наличните данни на живо са на разположение за период от 2 години и всички данни след този период ще бъдат преместени в секцията Архив за период до 3 години. Имайте предвид, че можете да удължите съхранението на данни за още 1, 2 или 3 години с минимални такси. Архивните данни са налични в Support> Archive.

2. Как TimeTec оставя изчистването на данните ми повече от 5 години?

Данните за отпуските ще бъдат изчистени ежедневно. Например, ако днес е 2018-1-1, данните за отпуск на 2012-12-31 ще бъдат изчистени и с течение на времето данните отпреди 5 години ще се очистват ден след ден автоматично.

3. Трябва ли да архивирам информацията за отпуските си ръчно?

Вашите данни за отпуск ще бъдат съхранявани безопасно на нашия сървър в продължение на 5 години, но ви препоръчваме да съхранявате архивните данни, които са добре за период от 5 години за ваш собствен запис. Обърнете внимание, че можете да експортирате данните за отпуск от Отчет и да ги съхранявате в локалния компютър.

4. Как мога да удължа периода на съхранение на данните за отпуските?

Можете да се абонирате за допълнителен период на съхранение на данни от 1, 2 или 3 години, като кликнете върху "Период за удължаване на съхранение на данни" (приложимо само за администратора на акаунта или за администратора на таксуването). Имайте предвид, че таксите ще се основават на броя на потребителите, налични в архивираната година и периода на удължаване.
Ще видите разширените си данни в Поддръжка> Архив.

Ценообразуването за разширение за съхранение на данни се отнася за тази връзка. https://www.timetecleave.com/pricing_order