Защо TimeTec Оставете?
За да се опрости управлението на отпуските на служителите с гладък процес на подаване на заявления и одобрения за отпуск, леснодостъпни формули за сложни изчисления на отпуските на служители, основани на различни фактори като продължителност на службата, вид отпуск, начисления и др. Широк набор от профили.
Отпускът на TimeTec предоставя на компанията система, която може да гарантира точни права на работник на отпуск и правоспособност, придържайки се към фирмената политика и трудовото законодателство.
Отпускът TimeTec улеснява независимата и дисциплинирана работна култура, при която и двамата служители са отговорни да планират листата си по подходящ начин и работодателите да могат да следят, да бъдат информирани и да контролират човешките си ресурси.
Всички подробности оставят заявления, тегления, отхвърления, баланс, начисления и т.н. остават непокътнати в облачния сървър за бъдещи справки.
Тя предоставя на ръководството инструмента за наблюдение и анализ на моделите на отпуск на персонала, като по този начин се гарантира, че ръководството на работната сила ще спечели по-голяма ръка.
TimeTec Leave популяризира положителния потребителски опит с интуитивната си навигация, което позволява лесното му използване за всички нива на служителите.
Отпускът на TimeTec предоставя различни важни отчети, като потребителско резюме и годишен отпуск, не само за удобството на работодателите, но служи също и като общ преглед за служителите, които могат да се видят в отчета "Моите съкращения".
TimeTec Leave също улеснява управлението на заплатите, когато правото на отпуск е пряко свързано с управлението на заплатите.
Всички данни от решението се съхраняват в Amazon Web Services, за да се осигури високо ниво на сигурност, стабилност и целостта на данните.
Възможностите с TimeTec Leave

Проблем № 1:
В понеделник сутринта ставаш от леглото и се подготвяш да работиш. Полагате най-добрите си дрехи и най-доброто ви отношение в подготовката на дългите часове напред. "Не е зле, като се има предвид, че понеделникът е информиран за най-страшния ден от седмицата", както си мислехте. Докато шофирате в офиса си, забелязахте внезапна трепет и автомобилът спря. Решихте да дадете на шефа си обаждане, но не получите отговор; Нито отговорът идва от кабинета, тъй като все още не е редовното работно време. Нямаше друг избор освен да вкараш колата си в гаража на автомобила само за да те накара шефът ти да ви извика един час по-късно да те пита за внезапното ти отсъствие в най-натоварения ден на седмицата.

Проблем № 2:
Тук сте, седнал на масата и ви представящ най-красивия плаж в света с перлен бял пясък, съчетан с няколко кокосови палми във фонов режим, както и с приятно, слънчево време. Всичко това е перфектно, ако не и заради факта, че трябваше да попълниш ръчно формулярите за отпускане с тежки отпуски и подробно да опишеш причините, поради които си взел предполагаемия отпуск на първо място. Плюс това екипът на отдел "Човешки ресурси" винаги ви е давал този странен поглед всеки път, когато питате за листата, които сте имали, правейки вече сложния процес още по-неловък. В крайна сметка вашият отпуск е одобрен, но това скоро оставя лош вкус в устата ви, тъй като трябва да се справяте с неприятността да кандидатствате за нещо, на което имате право.

Проблем № 3:
Като мениджър винаги можете да не намерите персонала си, било то преди даден ваканционен сезон или дори след празничния период. Започвате да се чудите дали те наистина прескачат работата, но никой не изглежда да се оплаква или да го осъзнава, освен вас сами. Вие решавате да вземете въпросите в собствените си ръце и да започнете да питате наоколо. След известно време, което се чувстваше като вечност, стигнахте до заключението, че всички около вас са също толкова безсмислени като вас. Като си губихте достатъчно от вашето скъпоценно време, вие избрахте да направите крачка назад и да оставяте нещата сами да си играете, мислейки, че може би това е точно така, както и че всичко е нормално


Списъкът може да продължи завинаги, но остава въпросът: Защо да се занимаваме с подобни случаи? Което почти винаги не е от полза както за работодателите, така и за служителите, особено когато живеем в днешната цифрова ера.

За щастие за вас имаме нещо, от което бихте могли да се възползвате. Въвеждане на: TIMETEC LEAVE, система, базирана на облаци, която се занимава с управление на отпуските за всички видове компании, а най-хубавото е, че едва ли има, но функцията му със сигурност е готова да свърши работата, както и да отстрани посочените сценарии Нещо от миналото. Нещо повече, решението ни за клауд се предлага и с версия за мобилни приложения, която можете лесно да получите от App Store или Google Play, като направите това заедно с процедурите си за отпуск.

Може би сте имали или не сте се сблъскали със ситуации, подобни на тези по-горе, но кой ще каже, че никога няма да се наложи да се справите с горните проблеми през идните години. Разбираме, че всички вие имате много да разчитате, след като прегледате статията и да успокоите деня си, смятаме, че най-доброто, което можем да направим, е да предложим на всеки клиент 30-дневен безплатен пробен период от TimeTec Leave. Разгледайте възможностите на TimeTec Оставете и бъдете издухани от удобството, което може да предложи!

За повече информация относно изпитанието TimeTec Leave, моля кликнете тук .


ПОСЛЕДНО ДОБАВЯНЕ