TimeTec has merged all of its solutions into www.timeteccloud.com, click to
Kelayakan Cuti Tahunan Berbayar
Di Seluruh Dunia
Kelayakan cuti tahunan tidak ditetapkan dan ia berbeza dari satu negara ke negara lain. Tetapi satu perkara yang pasti, kesetiaan membayar dari segi kelayakan cuti untuk majoriti negara. Sesetengah negara menyediakan lebih banyak hari cuti tahunan yang dibayar, sementara ada yang menyediakan hari cuti kosong kepada tenaga kerja mereka. Rata-rata, cuti tahunan yang dibayar atau kelayakan hari bercuti adalah sekitar 15-20 hari setahun ditambah cuti umum. Ada yang mendapat lebih banyak masa untuk menikmati kehidupan mereka sementara yang lain harus berada di pejabat hampir sepanjang tahun. Dalam kedua-dua keadaan ini, majikan tidak melanggar undang-undang. Yang kemudiannya menimbulkan persoalan: Tahukah anda apakah undang-undang buruh negara anda adalah mengenai hak untuk membayar Cuti Tahunan?

Mari Belajar tentang 10 Kelayakan Cuti Tahunan Ekstrim di Seluruh Dunia, dan ketahuilah bahawa sesetengah negara maju juga tidak menjaga kebajikan tenaga kerja mereka dengan sepatutnya.

Indonesia- Tidak ada yang teruja dengan kelayakan Cuti Tahunan Berbayar Indonesia kerana setiap pekerja yang telah berkhidmat selama satu tahun di dalam syarikat berhak hanya 12 hari cuti, dan jika cuti itu tidak digunakan, ia tidak boleh dibawa ke hadapan ke tahun berikutnya melepasi enam bulan akan datang. Oleh itu, tidak kira berapa tahun anda telah berkhidmat dengan sebuah syarikat, haknya dihadkan pada 12 hari setahun. Lebih buruk lagi, syarikat tidak terikat secara sah untuk membayar pekerja mereka pada hari cuti umum.


Japan- Sekiranya anda melawat rakan di Jepun, jangan mengharapkan mereka mengambil cuti dari tugas mereka untuk menemani anda kerana mereka tidak mempunyai banyak cuti hari untuk ditinggalkan. Bagi mereka yang telah berkhidmat dengan syarikat selama kira-kira 6 bulan dan memenuhi 80% kehadiran dari segi waktu kerja mereka, mereka berhak hanya 10 hari cuti. Bagi mereka pekerja yang telah berkhidmat dengan syarikat selama satu tahun dan setengah akan mendapat hari cuti tambahan dalam setiap tahun perkhidmatan sehingga maksimum 20 hari cuti tahunan berbayar. Sama seperti Indonesia, syarikat di Jepun tidak terikat secara sah untuk membayar pekerja mereka pada cuti umum.


Kuwait- Ia adalah situasi yang berbeza untuk pekerja di Kuwait kerana oleh undang-undang, setiap kakitangan baru secara automatik mendapat 30 hari dibayar hak cuti tahunan ketika mereka mendaftar untuk pekerjaan itu. Selain itu, jika anda telah berkhidmat selama 2 tahun secara berterusan dan anda juga menjadi seorang muslim, maka anda berhak mendapat cuti tambahan sebanyak 21 hari untuk tujuan melaksanakan ritual haji. Dan itu hanya icing pada kek itu kerana semua pekerja di Kuwait juga berhak untuk 13 hari cuti umum di atas semua jazz itu.


Amerika Syarikat - Untuk meletakkannya semata-mata, oleh undang-undang, USA mempunyai sifar berbayar tahunan bercuti. Budi bicara adalah sepenuhnya kepada majikan untuk menawarkan cuti tersebut kepada pekerja mereka dan secara purata, majikan membuat cadangan sekitar 10 hari meninggalkan setiap tahun untuk kakitangan mereka. Sebaliknya, pekerja tidak memiliki hak berkanun untuk menuntut hak ini daripada majikan mereka.

India - Cuti tahunan berbayar di India berbeza-beza berdasarkan lokasi di mana mereka bekerja. Ianya sekitar 18 hari kerana tiada undang-undang piawai yang sesuai bagi seluruh negara. Menariknya, India mempunyai hak cuti yang berbeza untuk pekerja dewasa dan kanak-kanak di bawah umur. Di samping itu, cuti umum di India juga berbeza berdasarkan lokasi disebabkan oleh keluasan negara ini serta kawasan yang mempunyai ramai penduduk. Kesimpulannya, purata cuti tahunan berbayar ialah di dalam lingkungan 15-20 hari di negara yang mempunyai lebih dari sebilion rakyat itu.


Singapura - Untuk negara kecil yang maju ini, Singapura hanya menawarkan cuti tahunan berbayar selama tujuh hari bagi pekerja baru dan jika seseorang telah berkhidmat selama 7 tahun, jumlah cuti tahunan yang dibayar hanya ditambah dua kali ganda kepada 14. Bagi Gen Y dan kakitangan Millennial yang mengamalkan budaya "lompat kerja", mereka akan dapat 7 hari sahaja walaupun mereka telah berkhidmat lama.


Perancis - Negara Eropah ini agak bermurah hati tentang cuti tahunan berbayar. Pekerja di Perancis mendapat 30 hari cuti tahunan berbayar ditambah sekitar 22 hari Pengurangan Masa Kerja bagi mereka yang bekerja lebih dari 35 jam seminggu. Mereka yang menggunakan cuti tahunan mereka di luar musim panas juga mendapat bonus tambahan cuti juga. Secara lebih spesifik, mereka diberi setiap hari tambahan untuk setiap 3 hari cuti tahunan. Dan bukan hanya itu sahaja, pekerja Perancis juga mendapat 11 hari percutian berbayar di samping semua cuti tahunan berbayar mereka. Dengan banyaknya hari cuti yang mereka perolehi, bila masa agaknya mereka bekerja ye?


Brazil- Kehadiran memainkan peranan besar dalam hak cuti Brazil. Terkenal dengan sikap pelukan mereka, para pekerja diberi ganjaran dengan 30 hari yang dibayar daun tahunan selagi mereka tidak hadir selama tidak lebih dari 5 hari; 24 hari jika pekerja tidak hadir antara 6 dan 14 hari; 18 hari apabila pekerja tidak hadir antara 15 dan 23 hari; 12 hari apabila pekerja tidak hadir di antara 24 dan 32 hari. Oleh itu, setiap pekerja berhak menerima sekurang-kurangnya 12 cuti berbayar.

Kemboja - Negara ini juga sangat bermurah hati tentang cuti tahunan berbayar di mana semua pekerja berhak mendapat cuti pada kadar 1.5 hari pada setiap bulan perkhidmatan yang berterusan. Sebagai contoh, jika anda telah bekerja selama setahun, kelayakan anda ialah 18 hari. Apabila seseorang telah berkhidmat selama lebih dari 3 tahun, seseorang akan mendapat hari tambahan lagi. Selain itu, setiap pekerja juga berhak mendapat 27 hari cuti umum berbayar.


Jamaica- Negara pulau karibia ini ditetapkan pada nombor 22 apabila dihitung untuk pengiraan cuti tahunan berbayar. Pekerja yang telah menjalani 220 hari mendapat 10 hari cuti tahunan berbayar pada max. Bagi mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya 110 hari; formula itu hendaklah 1/22 dari bilangan hari kerja iaitu 125 hari berhak untuk 5.6 hari atau 6 hari, 110 hari berhak selama 5 hari. Pekerja yang telah bekerja lebih dari 220 hari, kelayakannya adalah 2 minggu bekerja dan mereka yang bekerja selama 10 tahun atau lebih dan seterusnya bekerja selama lebih dari 220 hari pada setiap tahun yang layak, mereka akan mendapat tambahan 3 minggu kerja cuti tambahan. Kita tahu, itu maaan mengelirukan!

Ini hanyalah gambaran mengenai kelayakan cuti tahunan berbayar yang berbeza di beberapa negara di dunia. Sekiranya dengan membaca artikel ini anda terasa pening sedikit, bayangkan apabila anda perlu menguruskan bukan sahaja cuti tahunan tetapi juga cuti-cuti lain dan pada masa yang sama anda perlu mentadbir akruan, baki, potongan, dan sebagainya untuk sejumlah besar pekerja setiap tahun tanpa melakukan kesilapan.

Ketahui bagaimana TimeTec Leave dapat membantu syarikat anda dalam memenuhi dasar cuti syarikat serta undang-undang buruh negara dalam satu penyelesaian berasaskan awan. Pada harga yang berpatutan, TimeTec Leave akan menjadikan pengurusan cuti anda lebih cekap dan mudah.